Opleiding Calamiteitenonderzoeker

Locatie

Wisselweg 33, 1314 CB Almere

Locatie

Wisselweg 33, 1314 CB Almere

Duur

4 dagen verspreid over 5 tot 6 weken

Duur

4 dagen verspreid over 5 tot 6 weken

Kosten

€ 1.995,- (btw-vrij)

Kosten

€ 1.995,- (btw-vrij)
Algemeen

Introductie

Met onze opleiding tot calamiteitenonderzoeker in de zorg bekwaamt u zich in het onafhankelijk en zorgvuldig analyseren van incidenten. Deze professionele opleiding gaat naast theoretische kennis van calamiteiten in de zorg uitgebreid in op casuïstiek vanuit de praktijk en het oefenen van vaardigheden. U zult ervaren dat calamiteitenonderzoek meer is dan een reconstructie van wat er gebeurd is tijdens een incident of calamiteit. De duur van deze opleiding calamiteitenonderzoek is vier dagen, verspreid over 5 tot 6 weken . De opleiding is geaccrediteerd door Registerplein.

 

Doelgroep

Onze calamiteitenonderzoek opleiding is voor zorgprofessionals die betrokken (willen) zijn bij calamiteitenonderzoek. Dit kan zijn als onderzoeker of als voorzitter van een calamiteitencommissie. Veel van onze cursisten zijn al klachtenfunctionaris of adviseur kwaliteit en veiligheid. Een calamiteit in de zorg maakt veel indruk op alle betrokkenen. Calamiteitenonderzoeken vragen dan ook om onafhankelijkheid, zorgvuldigheid, objectiviteit en deskundigheid om recht te doen aan iedereen. Uw denk- en werkvermogen zijn op hbo- of wo-niveau. Ook dient u goede schriftelijke communicatievaardigheden te hebben. U gaat analytisch te werk en behoudt een onafhankelijke helikopterview over het incident of de calamiteit.

 

Doelstelling

Na afloop van onze calamiteitenonderzoeker opleiding weet u zelfstandig en systematisch een onafhankelijk calamiteitenonderzoek uit te voeren; hetzij als calamiteitenonderzoeker, hetzij als onafhankelijke onderzoekscommissievoorzitter. Aan de hand van uw analyses stelt u basisoorzaken vast. Ook doet u verbetervoorstellen om die basisoorzaken in de toekomst weg te nemen.

 

Resultaat

Na onze opleiding calamiteitenonderzoek zorg bezit u de volgende competenties:

 • U kunt de verschillende stappen van een calamiteitenonderzoek benoemen. En u kent de wettelijke eisen die gesteld worden aan een calamiteitenonderzoek.
 • U weet als onafhankelijk voorzitter en/of onderzoeker binnen een zorgvuldig samengesteld onderzoeksteam effectief informatie te verzamelen, onder andere via het interviewen van betrokkenen.
 • Op basis van de feitelijke reconstructie weet u heldere conclusies en aanbevelingen voor verbetermaatregelen te formuleren. U gebruikt hiervoor verschillende analysemethodes en inzichten uit de Human Factors.
 • U bent in staat om een gedegen rapportage te schrijven op basis van de uitgevoerde stappen.
 • U kunt emoties en andere dilemma’s herkennen, benoemen en ermee omgaan.
 • U bent in staat de rapportage te bespreken met de bestuurder.

In bijzondere situaties zijn delen van de opleiding online te volgen via Zoom, dit altijd in overleg met de verantwoordelijke van de Academy.

Studieprogramma Data Meer informatie Brochure Schrijf u in
 • Geaccrediteerd
  door Registerplein
 • Zelfstandig en systematisch
  onderzoek doen
 • Incidentanalysemethodes
 • Rollenspellen en
  interviewtechnieken
 • Praktijk en casuïstiek
  via groepssessies

Advies nodig?

Wilt u weten of de opleiding tot calamiteitenonderzoeker (CO) bij u past? Neem gerust contact op met de Quasir Academy. Wij informeren u graag over de opleiding en het werk van de CO. De Quasir Academy is hét opleidingsinstituut voor professionals en organisaties op het gebied van klachtenmanagement, calamiteitenonderzoek en cliëntenondersteuning.
© Quasir BV Expertisecentrum klachten, calamiteiten en geschillen Zorg en Welzijn 2021. Alle rechten voorbehouden.